top of page

Acupunctuur

Acupunctuur

Op het moment dat er energie  kan stromen verdwijnt de pijn

Acupunctuur is een geneeswijze die al meer dan vierduizend jaar bestaat en is eeuwenlang de belangrijkste vorm van geneeskunde in China, Japan en meerdere Oosterse landen. Binnen de acupunctuur wordt de mens als één geheel gezien: lichaam en geest worden als eenheid beschouwd.  

In ons lichaam liggen talloze onzichtbare banen waardoor levensenergie stroomt. Deze banen worden meridianen genoemd. Meridianen zijn energiebanen die door ons lichaam stromen. Ze voorzien onze organen en weefsels van energie. Deze energie wordt ook wel Qi, levensenergie, Universele energie of prana genoemd. 

Het meridiaansysteem is te vergelijken met ons bloedvaten- en/of lymfesysteem of ons zenuwstelsel. Meridianen lopen op dezelfde manier verspreidt door ons lichaam met een aantal hoofdbanen. Het verschil is dat meridianen niet tastbaar noch zichtbaar zijn zoals een bloedvat, lymfevat of zenuw. Ze zijn wel meetbaar met meetinstrumenten.

 

Meridianen vervoeren energie van en naar de cellen in ons lichaam, zoals het bloed in de bloedvaten. Ze vervoeren zuurstof en voedingsstoffen naar de cellen en voeren afvalstoffen af. Dit proces is noodzakelijk voor het goed functioneren van de cellen, organen en weefsels.

De mens en alles wat leeft in het universum, functioneert op basis van energie. Binnen de acupunctuur wordt de term ‘energie’ dan ook als leidraad gebruikt. Lichaamseigen energie circuleert via ‘meridianen’ of energiebanen, waarop acupunctuurpunten liggen. Ieder punten staat in contact met een orgaan en heeft een bepaalde functie. Als iemand klachten heeft, dan kan een acupunctuurbehandeling met behulp van naaldjes energieën afremmen of juist stimuleren.  

 

De naalden zijn zo dun als een haar waardoor je het prikken in het algemeen niet als vervelend zult ervaren. Soms kan er wel een tintelend gevoel ontstaan of een zwaar, loom gevoel.

 

De acupunctuurpunten kunnen ook beïnvloed worden middels massage, acupressuur, warmte (moxa of moxalamp) en cupping. Dit zijn technieken die ik in de behandeling vaak inzet. 

bottom of page