top of page

Tui na

Tui-na behandeling

Op het moment dat er energie  kan stromen verdwijnt ongemak

Tuina, een traditionele Chinese geneeswijksmethode, is een vorm van massage die diep geworteld is in de Chinese geneeskunde.

 

Het is niet zomaar een massage; het is een kunst en wetenschap die zich richt op het harmoniseren van het lichaam, de geest en de ziel. Tuina maakt gebruik van specifieke handtechnieken om druk uit te oefenen op de meridiaanpunten en energiebanen in het lichaam, met als doel de natuurlijke energiestroom, of Qi, te herstellen en te balanceren. 

 

De naam 'Tuina' zelf is onthullend, bestaande uit twee acties: "Tui" betekent "duwen" en "Na" staat voor "grijpen". Deze benaming weerspiegelt de diverse manipulatieve technieken die in deze therapie worden toegepast, van zachte strelingen tot diepe druk, en van kneden tot vibreren. Deze methoden helpen bij het losmaken van spierspanningen, het verbeteren van de bloedcirculatie, en het bevorderen van genezing, waardoor het lichaam terugkeert naar een staat van evenwicht en gezondheid.

Tuina is niet alleen een lichamelijke ervaring; het is een holistische benadering die ook aandacht besteedt aan emotioneel en spiritueel welzijn. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere elementen van de traditionele Chinese geneeskunde, zoals acupunctuur, kruidengeneeskunde en qigong, om een breed scala aan aandoeningen te behandelen, van chronische pijn tot spijsverteringsproblemen, en zelfs stressgerelateerde aandoeningen.

Wat tuina onderscheidt van andere massagevormen, is de diepe filosofische onderbouwing en de nadruk op de preventie van ziekten door het behouden van harmonie en balans in het lichaam. Het is een therapie die ons eraan herinnert dat ware genezing niet alleen gaat om het behandelen van symptomen, maar ook om het koesteren van het hele wezen, het voeden van de levenskracht binnenin, en het cultiveren van een diepe verbinding tussen lichaam en geest.

Of je nu te maken hebt met fysieke ongemakken of zoekt naar geestelijke ontspanning, tuina biedt een pad naar welzijn dat even oud is als de Chinese beschaving zelf. Het is een uitnodiging om te vertragen, naar binnen te keren en de subtiele, doch krachtige, bewegingen van het leven zelf te ervaren.

bottom of page