Pre-menstrueel Syndroom.. Menstruatieklacht

Bijgewerkt: 8 nov 2018

Steeds vaker zie ik vrouwen met toenemende PMS-klachten. Klachten als hoofdpijn, pijn in de nek, humeurigheid, huilerig, irritatie, eetbuien, zwelling en pijn aan de borsten, onregelmatige menstruatie (te vroeg of te laat) rusteloze slaap, hyperactief of lethargisch, constipatie, grotere assertiviteit, creativiteit en helderheid.


Gespannen borsten, pijn voorafgaande aan de menstruatie, stemmingswisselingen, emotioneel, kort lontje.. er is wat aan te doen!

PMS-klachten treden op voorafgaand aan de menstruatiecyclus en kunnen verergeren naarmate de leeftijd van de vrouw toeneemt.

Pre Menstrueel Syndroom heeft een scala aan klachten die kunnen ontstaan. Bij het doorbreken van de menstruatie verdwijnen deze klachten en komen terug na een klachtenvrije periode.


Bij 3-8 % van de vrouwen treedt PMS op. Stemmingswisselingen bij het PMS-syndroom onderscheiden zich van andere emotionele klachten, doordat de symptomen verdwijnen kort na het begin van de menstruatie. Bij onderbrekingen van de cyclus zoals zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding verdwijnen de symptomen.


Na de zwangerschap en bij nadering van de menopauze kunnen de klachten verergeren. Samen met de menopauze verdwijnen de klachten. Het PMS syndroom wordt op basis van de klachten gesteld, maar er is geen eenduidigheid over de oorzaak.


Voedingsmiddelen als chocolade, koffie en alcohol bevorderen het ontstaan en de ernst van PMS.

Met voeding kan je veel doen aan deze klachten.


Bekeken vanuit de Chinese geneeswijze wordt het veroorzaakt door een stagnatie van energie. De vrije stroom van energie wordt belemmerd wat deze klachten veroorzaakt. Vaak zijn er onderliggende oorzaken die deze stagnatie kunnen verergeren. Deze worden in de behandeling meegenomen.



11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven