Oedeem in de zwangerschap


Vocht vasthouden (oedeem) tijdens de zwangerschap.

Ongeveer 80% van de zwangere vrouwen heeft last van oedeem. Je lichaam kan tijdens de zwangerschap wel 2 tot 3 kilo aan extra vocht gaan vasthouden. Wanneer je vocht vasthoudt merk je dit vooral in je benen, enkels en voeten. Maar ook je handen, polsen (carpaal tunnel syndroom) en gezicht kunnen vocht vasthouden. Vaak is er toename aan zwelling zichtbaar aan het einde van de dag.


Wat is Oedeem?


Oedeem is vochtophoping. De aanvoer van vocht overheerst de afvoer, het lichaam kan het (tijdelijk) niet aan. Vocht is van nature zwaar en zakt door de zwaartekracht naar beneden. Vandaar dat je het oedeem als eerste waarneemt bij de voeten en enkels en daarna de handen en onderarmen.


Oorzaken oedeem zwangerschap

  • De baarmoeder groeit flink tijden de zwangerschap. Hierdoor neemt de druk op het bekken toe, wat gevolgen heeft voor de bloedtoevoer van je benen naar je hart.

  • Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap meer bloed nodig. Hierdoor stroomt er meer bloed door je lichaam en dit geeft extra druk op je benen.

  • De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je bloedvaten een dunnere wand krijgen. Hierdoor is de scheiding tussen bloedvaten en weefsel minder sterk en kan het vocht van de bloedvaten makkelijk bij het weefsel komen.

Wat kun je doen tegen vocht vasthouden tijdens je zwangerschap?

  • Zorg dat je veel drinkt. Plassen helpt bij het afvoeren van overtollig vocht. (drink lauwwarm tot warm water)

  • Probeer je benen zoveel mogelijk te bewegen. Met het bewegen van je benen stimuleer je het lymfesysteem, wat weer helpt bij het afdrijven van het overtollige vocht.


Lymfedrainage behandeling


Deze heerlijke behandeling die een combinatie is van acupunctuur en massage, is zeer ontspannend. Met zachte massage technieken stimuleer ik je lymfesysteem om het vocht af te drijven. Acupunctuur ondersteunt het proces om de vochtafvoer in beweging te zetten en uit het lichaam af te drijven.

15 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven