Litteken verstoringen

Bijgewerkt: 20 jan 2019


Een litteken laat letterlijk een teken achter op de huid. Dit kan storend en soms zelfs pijnlijk zijn.


Een wond geneest in 3 fasen.


In de 1e fase (duurt 1-4 dagen) reinigt het lichaam de wond en begint de wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.

In fase 2 (van dag 4 t/m dag 21) vindt herstel van de bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen plaats.

In fase 3 (vanaf dag 21 tot een jaar of langer) ontstaat er een evenwicht in de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkig en soepel.

De volgende factoren spelen een rol bij de wondgenezing:

De diepte van de wond

Spanning in het wondoppervlak

Plaats van de wond

Genetische aanleg voor littekenvorming

Huidtype en huidskleur

Aanwezigheid van infectie in het wondgebied

Je algemene conditie


Wat een litteken kan veroorzaken.

Soms is er van alles geprobeerd in een behandeling en toch nemen de klachten die iemand heeft van een litteken niet of nauwelijks af.

In je lichaam lopen meridianen (energiekanalen). Een meridiaan is een kanaal waar energie door heen stroomt. Iedere meridiaan heeft zijn eigen functie binnen je lichaam om iets met deze energie te doen. Zo is er een energie die ons organen voedt, is er een energie die onze weerstand op pijl houdt etc.


Als er een litteken ontstaat door verwonding, is er bijna altijd een meridiaan aan verbonden. In de meeste gevallen zal de wond goed genezen en is er niets aan de hand. Bij operaties kunnen meridianen worden doorgesneden waardoor er een verstoring ontstaat in de doorstroming van de energie klachten kan veroorzaken.


Littekens kunnen zowel lokaal als op afstand verantwoordelijk zijn voor klachten. Vooral als de klachten zijn gekomen sinds het ontstaan van het litteken.

Als het litteken rood, gespannen, pijnlijk of vreemd aanvoelt (het voelt alsof het niet van mij is) dan is er een verstoring aanwezig.


Deze verstoringen kan ik met acupunctuur en moxa therapie behandelen.25 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven